KLIK DI SINI UNTUK BANTUAN MENGURUSKAN BISNES ANDA.

Sunday, November 7, 2010

CUBA RESIPI NI... KALAU RAJIN....

Hai sumer...
Alhamdulillah... sumer keje-keje rumah zar_ita dah pun siapkan.. dah beres sumer... pastu pikir-pikir aper nak buat ngan blog nih... kali ni kite kongsi resipi laa...
ok, mesti korang sumer pernah makan karipap kan? (orang Johor sebut epok-epok...), tapi pernah x korang try KARIPAP KUBIS?... haaaa mesti ader yang x pernah dengar karipap pesen ni.. heheh... karipap ni x guna kubis pun dalam resipi die, cuma guna nama kubis tu jer... zar_ita pernah try buat karipap ni 2,3 kali jer sbb masa tuh rajin semacam jer, tapi lupe laa nak amik gambar.... ni resipinyer...:

KARIPAP KUBIS...
Inti:
1 cawan daging kisar
2 sudu besar rempah kari
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 labu bawang besar (potong dadu)
1/2 sudu jintan manis (ditumbuk halus)
1 sudu hirisan daun bawang & daun sup
sedikit air
Tumis bawang hingga wangi. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air bersama jintan manis yang ditumbuk halus. Bila rempah dah garing, masukkan daging kisar, gaul sedikit. Masukkan sedikit lagi air untuk mengempukkan daging tadi. Bila daging dah empuk, masukkan daun bawang & daun sup. Kacau rata. Sejukkan...



Pastri:
300gm tepung gandum
3 sudu besar marjerin pastri (marjerin biasa pun ok)
sedikit air
1 biji telur
Gaul marjerin dengan tepung dengan tangan sehingga teksturnya seakan-akan serbuk roti. Pecahkan telur, pukul sedikit. Masukkan telur dipukul ke dalam tepung tadi, uli sampai doh menjadi licin dan boleh dicanai.

Ok.. Pasni ni bermula laa adegan uli menguli, gentel menggentel...
Ambil secubit doh, canai berbentuk bulat & nipis-nipis (jangan nipis sangat, nnt doh koyak!). Isi sedikit inti dalam doh dicanai tadi & bentukkan seperti punjut. Pastikan punjut kemas-kemas supaya mulutnyer x terbuka. Punjut karipap ni kene goreng separuh masak. Ulang proses melapis & menggoreng separuh masak tadi 3,4 kali. Lapisan ke-5, goreng punjut karipap ni sampai kekuningan (betul-betul masak). Sejukkan karipap dan belah dua (potong dari atas ke bawah, bukan melintang...). Barulah boleh dihidangkan...

Karipap ni kene buat 4,5 lapis, sebab tu la namer die karipap kubis.... Sape-sape yang rajin & nak try buat, bagitau yer. Amik gambar skali tau....

Selamat mencuba!
Pandangan anda amat dihargai

0 ulasan:

Jom baca artikel kat sini plak....

 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

fully designed by :yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved