KLIK DI SINI UNTUK BANTUAN MENGURUSKAN BISNES ANDA.

Thursday, October 13, 2011

TUTORIAL SUKE-SUKI... How to Draw An Object Using MS Excel ...

Salam semua....
Kali ni akak ni tunjuk cara-cara akak lukis doodle (doodle ker?) guna MS Excel... Sebenarnye, kalau nak tengok camne lukis doodle ni, leh tgk kat blog Younique Nurdani sbb akak mula-mula blaja dari blog die laa... Cuma bila akak lukis doodle ni, tak serupa ngan doodle orang lain.... Akak lebih banyak bermain ngan colour & try sebaik mungkin untuk create tone colour supaya doodle akak tu nampak lebih 'hidup'...

Ok, akak ni first time wat tutorial... so sorry sangat-sangat kalau awak semua x faham... kalau tak faham, leh bagi soalan (akak try jawab ehh)...

Kat bawah ni akak tunjukkan camne akak lukis buah epal hijau & camne akak create tone colour kat epal tu.... Pas ni leh korang try yer....  Practice makes perfect k? ;)

Ehem... ehem....

1.
Ok, mula-mula Klik Insert, Picture... Insertkan gambar yang nak didoodlekan... Contoh kat sini, akak guna gambar epal hijau...

2.
Klik Insert lagi sekali, Shape, pilih Curve...

3.
Lukis line keliling epal tadi.... Gini la rupe die....

4.
 Klik Shape Fill, pilih colour yang dikehendaki.... Klik Shape Outline, pilih colour yang sama dengan Shape Fill tadi....

5.
Drag gambar epal sebenar ke sebelah tepi..... Pastu klik Insert, Shape, Curve untuk lukis line tangkai epal lak & Shape Fill colour brown... Kat bawah tangkai epal tu ade kawasan yang gelap kan? Yang tu pun lukiskan keliling kawasan gelap tersebut & Shape Fill colour hitam...

6.
Drag tangkai epal ngan bahagian bawah tangkai yang hitam tadi ke epal yang kite dah lukis.... Klik kanan pada tangkai epal, klik Bring To Front (ni utk pastikan tangkai tadi berada di atas bahagian bawah tangkai)....

7.
Klik bahagian bawah tangkai (yang colour hitam tu...), klik Shape Effects, Soft Edges, 5 Point.... nanti kite akan nampak perubahan (perasan tak yang bahagian hitam tu tepi2 die nampak blur kan)...


8.
Lukiskan line (still guna Curve) pada gambar epal tadi... ni tujuan die nak create tone colour..... Klik Shape Fill & Shape Line ngan kaler yang lebih muda daripada kaler epal....

9.
Kat atas tu nampak ada 4 segmen tone kaler.... Semua segmen colour ni kite ubah efek die kat Shape Effects (ikut cara cam dalam step no.7)....

10.
Ok, akak tambah Shape bentuk Teardrops untuk lukis titisan-titisan air kat epal tu.... Dah siap!! Ini laa hasilnye....

Ni lukisan doodle akak yang terbaru (ade orang tanye, sape yang lukis ni? Akak ler yang lukis, takkan kucing akak plak!!)... ni akak guna kaedah yang tertera kat atas.... muka org ni nampak ade tone colour....

Oopsss, sebelum korang bagi komen ape-ape.... ni akak nk wat Disclaimer:
- akak x akan bertanggungjawab atas mane-mane lukisan doodle yang ditiru dari tutorial di atas yang x menjadi (lagi sekali, Practice makes Perfect yer...).
- istilah-istilah yang akak guna kat atas tu sama ade betul @ tidak, tu akak punye suka laaaaaaa.... ;p

Cuba-cuba laa.... klu korang try menjadi, jgn lupe bgtau yer....

p/s: kat atas belah kanan blog nih, klik 'Koleksi Artwork Saya' utk lihat artwork akak yang akak dah buat sebelum ni.... =)

Pandangan anda amat dihargai

11 ulasan:

abdooss said...

Wahhhh... bestnya.. saya suka tengok.. nanti saya cuba.. eh, yuran bayar kat siapa ni cikgu? :)

nurdani said...

wah...macam tu rupanya guna tone kaler.sangat membantu saya kak.sebab teknik saya tak gunakan tone macam tu.memang ada kelainan. suuuuka sangat!

Zar_ita J said...

abdooss: klu dh terer tu kene byr yuran lebeyy sikit... hehehe

dani: kite sama2 blaja yer dik.... =)

MaYa MustWany said...

wahh macam best jew..nak try la nnti.nice entry sis

Zar_ita J said...

yess MaYa MustWany... insyaAllah pasni akak akan wat tutorial lagi....

cik.mila said...

wah..comel la kak..nak belajar jugak! :)

||aLeaSaRa|| said...

owh suka..suka...selama ni lukis kat photoscape..skrg suka sgt lukis kat excel cuma masih byk nak kena bljr.tqvm ye :)

Zar_ita J said...

aLeaSaRa: xpe dik.. practice makes perfect.... selamat mencuba yer =)

Nur said...

Terima kasih kerana sudi mengajar kami. Pertama kali singgah ke mari. Anda sangat kreatif!

Zar_ita J said...

timasih Nur... harap dapat sama2 berkongsi manfaat dari tutorial yg x seberapa nih =)

CintaZulaikha said...

k fine, akak mantopppp...hehhe. suka tgk, leh try nih...

Jom baca artikel kat sini plak....

 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

fully designed by :yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved